download.png

 

Hoe zal de Brusselse Vijfhoek evolueren? Hoe wíllen we dat het stadscentrum er binnen er binnen enkele jaren uitziet? Welke krachten spelen er in het debat? Hoe kunnen we op een constructieve en positieve manier een bijdrage leveren aan dit debat?

Met deze vragen begon een klein groepje Brusselaars vorig jaar aan de organisatie van enkel thematische workshops, waarop ze telkens een 20-tal mensen uit allerlei sectoren uitnodigden. We zouden samen nadenken over een “een alternatief plan voor de Vijfhoek (met voetgangerszone)”, een PLAN B-XL. De focus lag op concrete en realiseerbare voorstellen, maar ook dromen was toegestaan. Zowaar geen gemakkelijke oefening, zo bleek.

Bovenop de ingrijpende veranderingen die gepaard gaan met de aanleg van de voetgangerszone, kwamen ook nog eens de aanslagen, de lockdown en de sluiting van enkele tunnels op de Kleine Ring. Iedereen heeft een mening over het centrum, en die konden vaak heel uiteenlopend kunnen zijn, ook bij de mensen die we uitnodigden. En dat is maar goed ook. In een serene sfeer ideeën uitwisselen en bedenken voor onze stad, dat is wat ons bindt.

We kozen ervoor om alle meningen die naar boven zijn gekomen in de debatten, te valoriseren in de vorm van vijf ‘getuigenissen’. Uit alle verslagen kozen we vijf gebieden/assen die representatief konden zijn voor de ruimtelijke input die we kregen en per gebied laten we één personage aan het woord.

Het gaat om een fictief personage, maar gebaseerd op 100% reële input. Onze bedoeling is om zo een eerste een bijdrage te leveren aan het debat, zonder hele harde standpunten in te nemen. Zo leren we van elkaar en op die manier leggen we een basis voor verdere initiatieven, al dan niet onder de vlag van PLAN B-XL.De teksten zijn opgevat als monologen. De personages spreken over hoe ze hun wijk vandaag zien evolueren en dromen luidop over hoe ze hun wijk zien evolueren. De auteurs zijn Sybille De Rycke, Raf Custers en Kristien Van den Houte. De teksten zijn opgesteld in het Nederlands of in het Frans. Luister mee naar wat hun personages te zeggen hebben!

 

KLIK HIER OM DE VIJF VERHALEN als pdf te downloaden!

CLIQUEZ ICI POUR LIRE LES 5 HISTOIRES en format pdf!

 

Pour PLAN B-XL

Kristien, Sybille, Raf, Joost & Rien

Merci à tous les participants

Anna, Chafik, Laura, David, Anton, Korine, Chloé, Isabelle & Isabelle, Laura, Gerben, Jeanne, Ginette, Vera, Thomas, Guillermo , Julie, Erik, Dirk, et tous les autres personnes qui nous ont inspirés dans ce travail.