"Brussel : stoemp en spelen" (Raf Custers)

Brussel-Centrum dreunt, als het stadhuis dat wil. Neem nu Bxl Colours, het ‘event’ van zaterdag 30 januari. Het is in recordtijd in elkaar gebokst. In drie weken, volgens eventmaker Pierre André Itin op zijn website (Improcom). Begin januari beslist iemand bij het Brussels stadsbestuur dat ze maar eens een feestje gaan bouwen, ‘pour redorer le blason de notre capitale qui avait pris un petit coup dans l'aile’. Brussel is ‘een beetje’ gekwetst, het blazoen van de stad moet opgeblonken. (schrijft Itin). De stad laat Itin bellen.

‘Pierre-André,’ zo moet het geklonken hebben,’wat kan jij regelen tegen 30 januari?’ Itin weet van aanpakken. Vorig jaar nog was hij co-organisator van de heropvoering van de Slag van Waterloo. Hij regelde daar ‘de mobiliteit’. Nu vraagt de professional die Itin is waarschijnlijk : ‘hoeveel mag dat kosten ?’ ‘Peu importe’, klonk (alweer waarschijnlijk) het antwoord, ‘faut que ça soit chiche’. Zo werd Improcom nu co-coördinator (!) van Bxl Colours. Stageco bouwt de podia. Op 30 januari verkoopt Comme Chez Soi op straat stoemp (aan 6€ per portie) en brengt de RTBF het event live op televisie, van binnen in de hall van de Beurs. 

De coördinator, die mr Itin belde, heet Brussels Major Events (BME), een vereniging zonder winstoogmerk (Companyweb). Voorzitter van de Raad van Bestuur van BME is Philippe Close. Hij is schepen van Toerisme, Personeel en Financiën van de stad Brussel en daarnaast ook bestuurder van de vzw Foires et Salons de Bruxelles (net als BME gevestigd aan Place de Belgique, 1, 1020 Bruxelles, zeg maar het Heizelpaleis). 

Goedkoop kan Bxl Colours niet geweest zijn. Je laat niet halsoverkop een groep straatartiesten uit Saint-Pierre-des-Corps (Tours) in Frankrijk komen (de technoprocession met de regenboogwielen), zonder daarvoor stevig te betalen. Maar : hoeveel heeft Bxl Colours gekost ? Is Itin echt inderhaast en onderhands door de stad gebeld ? Of stuurde hij het interessantste bod na een openbare aanbesteding ? Ach, denkt het Brussels stadsbestuur dan, peu importe. Vorige zaterdag dreunde het Beursplein. De rest is (voorlopig) bijzaak.

Raf Custers

* Raf Custers, living in the center in the Brussels and critical voice on the things happening in his surroundings, is also founding member of the PLAN B-team.